Soorten visum Australië

Heb je een visum Australië nodig? Er zijn verschillende soorten visa in Australië die je aan kunt vragen. Het maakt niet uit of je nu lang of kort gaat verblijven in Australië, je hebt in ieder geval een visum nodig. Maar een geldig paspoort hoort hier ook bij. Er is sinds het jaar 1996 een elektronisch visa systeem, dit noemen ze ook wel ETA. Dit houdt in dat er geen sticker of stempel in je paspoort komt. Je kunt een visum Australië via internet aanvragen en dan krijg je hier alleen elektronisch een bevestiging van.




Welk visum Australië kies je?

Maar welk visum Australië moet je nu aanvragen? Je kunt een toeristenvisum regelen, dit wordt als je je reis boekt via een reisbureau vaak meteen voor je geregeld, het voordeel is dan wel dat je geen formulieren in hoeft te vullen. Een andere naam voor een toeristenvisum Australië is een visitor ETA. Er kan ook een werkvisum worden aangevraagd, dit wordt ook wel een Working Holiday Maker Visa genoemd. Er is ook een studentenvisum, dit visum kan worden aangevraagd als je als student naar Australië gaat, bijvoorbeeld voor een stage. Bij een toeristenvisum is het belangrijk te weten wanneer deze geldig is en wanneer je hiervoor in aanmerking komt. Als je een kort verblijf kiest in Australië tot maximaal drie maanden, dan is dit een goede optie als visumkeuze. Dit visum kan door iedereen worden aangevraagd. Er zijn dan ook geen kosten aan verbonden, maar je mag dan niet werken in Australië.




Visum Australië aanvragen via internet

Je kunt dit visum eenvoudig aanvragen via internet, je kan het ook via een reisbureau regelen. Bij de reis wordt het vaak meteen geregeld, maar vraag het even na. Zorg ervoor dat je er niet vlak voor de aanvang van de reis achter komt dat je papieren niet in orde zijn. Als je er nu in Australië achter komt dat je langer wilt blijven, dan is dat geen probleem. Je kunt je toeristenvisum Australië dan verlengen via het internet. Er moet wel bij vermeld worden dat het toeristenvisum niet over gezet kan en mag worden naar een werkvisum. Als je naar Australië komt als toerist, dan vertrek je ook weer als toerist met een toeristenvisum. Wil je toch werken in Australië? Dan heb je een ander visum nodig en dan kun je je beter richten op de aanvraag van een ander visum, namelijk het werkvisum Australië, want dan heb je wel rechten om hier te mogen werken.

Stage visum of Working Holiday visum

Met de stage visum of Working Holiday-visum (subklasse 417) maakt de Australische overheid het voor jonge buitenlanders mogelijk om gedurende 12 maanden werkervaring op te doen bij Australische bedrijven. Je krijgt dan gedurende maximaal 12 maanden een verblijfs- en werkvergunning. Veel backpackers en vakantiegangers maken hier gebruik van en ze verlengen zo hun verblijf down-under, mits ze aantoonbaar minimaal 3 maanden hebben gewerkt. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze visum, namelijk:

– Je bent minimaal 18 en tijdens aanvraag nog geen 31 jaar oud;
– Maximaal 12 maanden geldig;
– Je mag max. 6 maanden bij hetzelfde stagebedrijf werken;
– Je mag met dit visum maximaal 4 maanden studeren;
– Ga je stage lopen een school, ziekenhuis, kinderopvang of bijvoorbeeld een duikschool, dan moet je een gezondheidsverklaring inclusief longfoto bijsluiten bij je visum aanvraag;
– wil je je huidige visum verlengen met een Working Holiday visum, dan moet je (aantoonbaar) minimaal 3 maanden hebben gewerkt;
– Je hebt een Nederlandse- of Belgische nationaliteit;
– Je paspoort is gedurende je verblijf geldig;
– Je kunt aantonen dat je je terugreis kunt betalen (vliegticket);
– Middels een bankafschrift kun je aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt of je gedurende je verblijft kunt onderhouden. Het bedrag is afhankelijk van de lengte van je verblijf, maar de vuistregel over het algemeen is dat 5.000 AUD voldoende is;
– De kosten bedrag ongeveer 440 AUD. Bepaalde kosten voor de visum aanvraag worden niet terugbetaald;
– Je kunt een Working Holiday-visum (subklasse 417) eenvoudig online aanvragen via de site van de Australische Immigratiedienst.

Geldigheidsduur Working Holdiday visum of stage visum

Vanaf de dag dat je aanvraag voor een Working Holdiday visum is goedgekeurd heb je 12 maanden de tijd om naar dit mooie land af te reizen en vanaf het moment dat je aankomt is je visum 12 maanden geldig. Je mag na je eerste aankomst zo vaak in en uitreizen als je wilt.